• Tricalcium aluminate
• Tetra-calcium alumino-ferrite
• Tricalcium silicate
• Dicalcium silicate.
Ans : Tricalcium aluminate
2. A badly mixed cement concrete results in
• segregation
• bleeding
• honey combing
• None of these
Ans : honey combing
3. Pick up the correct statement regarding low heat cement from the following
• It possesses more compressive strength
• Its initial setting time is about 10 hour
• Its final setting time is about 1 hours
• Its mainly used for mass concrete work
Ans : Its mainly used for mass concrete work
4. If P is the percentage of water required for normal consistency, water to be added for determination of initial setting time, is
• 0.70P
• 0.85P
• 0.78P
• 0.80P
Ans : 0.85p
5. Pick up the plutonic rock from the following
• Granite
• Dolerite
• Basalt
• All of these
Ans: Granite
6. Pick up the correct statement from the following
• the eyepiece plays no part in defining the line of sight.
• the diaphragm plays no part in defining the line of sight.
• the optical centre of the objective plays no part in defining the line of sight.
• none of these.
Ans : the eyepiece plays no part in defining the line of sight
7. The angle between two plane mirrors of optical square, is
• 30
• 45
• 60
• 90
Ans : 45
8. Measuring with a 30 m chain, 0.01 m too short, introduces
• positive compensating error
• negative compensating error
• positive cumulative error
• negative cumulative error.
Ans : positive cumulative error
9. In a liquid limit test, the moisture content at 10 blows was 70% and that at 100 blows was 20%. The liquid limit of the soil, is
• 35%
• 50%
• 65%
• None of These
Ans : 65%
10. The minimum water content at which the soil just begins to crumble when rolled into threads 3 mm in diameter, is known
• Liquid Limit
• Plastic Limit
• Shrinkage Limit
• Permeability Limit.
Ans : Plastic Limit
11. Which one of the following statements is true ?
• Clays are less porous than sands.
• Pressure of organic matter in a soil increase the bearing capacity of the soil.
• Aluminous cement is used for foundations in soils with chemical deposits.
• None of these.
Ans : Aluminous cement is used for foundations in soils with chemical deposits.
12. The ratio of the weight of given volume of soil solids to the weight of an equal volume of distilled water at the given temperature, is known
• Porosity
• Specific Gravity
• Void Ratio
• Water Content
Ans : Specific Gravity
13. A pitot tube is used to measure
• pressure
• velocity of flow
• difference in pressure
• None of these
Ans : velocity of flow
14. The maximum vacuum created at the summit of a syphon is
• 2.7 m
• 7.4 m
• 4.5 m
• none of these
Ans : 7.4 m
15. Unit of kinematic viscosity is
• m2/sec
• Newton sec/m3
• Kg sec/m2
• Newton sec/m2
Ans : m²/sec
16. Highest dam in India, is
• Nagarjuna Sagar dam
• Hirakund dam
• Bhakra dam
• Iddiki dam
Ans : Nagarjuna Sagar dam
17. Irrigation canals are generally aligned along
• ridge line
• straight line
• valley line
• contour line
Ans : ridge line
18. Pick up the incorrect statement from the following
• Length of side walls should be such that the width of the flume is made equal to 2/3rd the bed width of the distributary
• Once the width of the flume becomes 2/3rd of the width of the distributary, the splayed walls are increased to 1 in 3 to get full bed width
• Side walls of a venturi head flume are splayed out from the end of the throat at 1 : 10 for a length of 4.5 m
• None of these
Ans : None of these
19. When a canal is carried over a natural drainage, the structure provided, is known as
• syphon
• aqueduct
• super passage
• syphon-aqueduct
Ans : aqueduct
20. The top of the capillary zone
• lies below the water table at every point
• lies above the water table at every point
• coincides the water table at every point
• none of these
Ans : lies above the water table at every point
21. Pick up the incorrect statement from the following. Culturable commanded area is the gross area of an irrigation canal system less
• populated area
• alkaline area
• forest area
• fallow land
Ans : fallow land
22. The depth of rice root zone, is
• 60 cm
• 90 cm
• 80 cm
• 70 cm
Ans : 90 cm
23. The assumption in the theory of bending of beams, is
• material is homogeneous
• Young's modulus is same in tension as well as in compression
• material is isotropic
• all the above
Ans : all the above
24. The point of contraflexure is the point where
• B.M. changes sign
• B.M. is maximum
• S.F. is zero
• B.M. is minimum
Ans : B.M. changes sign
25. A truss containing j joints and m members, will be a simple truss if
• m = 2j - 3
• j = 2m - 3
• m = 3j - 2
• j = 3m - 2
Ans : m = 2j - 3
26. The ratio of lateral strain to axial strain of a homogeneous material, is known
• Yield ratio
• Hooke's ratio
• Poisson's ratio
• Plastic ratio
Ans : Poisson's ratio
27. The ratio of the area of cross-section of a circular section to the area of its core, is
• 4
• 8
• 12
• 16
Ans : 16
28. The ratio of maximum and average shear stresses on a rectangular section, is
• 1
• 1.5
• 1.25
• 2
Ans : 1.5
29. Under normal conditions using an ordinary cement, the period of removal of the form work, is
• 7 days for beam soffits
• 21 days for bottom beams over 6 m spans
• 14 days for bottom slabs of spans 4.6 m and more
• all the above
Ans : all the above
30. According to I.S. : 456, the number of grades of concrete mixes, is
• 4
• 5
• 6
• 7
Ans : 7
31. After casting, an ordinary cement concrete on drying
• expands
• mix
• shrinks
• none of these
Ans : shrinks
32. Pick up the correct proportions of chemical ingredients of cement
• Silica : Lime : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
• Alumina : Silica : Lime : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
• Lime : Silica : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
• Iron oxide : Alumina : Silica : Lime : 63 : 22 : 6 : 3
Ans : Lime : Silica : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
33. Slump test is done for
• Clay
• Sand
• Lime
• Concrete
Ans : Concrete
34. M 20 grade of concrete approximates
• 1 : 3 : 6 mix
• 1 : 1 :2 mix
• 1 : 2 : 4 mix
• 1 : 1.5 : 3 mix
Ans : 1 : 1.5 : 3 mix
35. Separation of coarse aggregates from mortar during transportation, is known
• bleeding
• creeping
• segregation
• shrinkage
Ans : segregation
36. Water required per bag of cement, is
• 14 kg
• 21 kg
• 28 kg
• 35 kg
Ans : 35 kg
37. ISI has specified full strength of concrete after
• 7 days
• 14 days
• 28 days
• None of these
Ans : None of these
38. For compacting plain concrete road surface of thickness less than 20 cm, we use
• internal vibrator
• screed vibrator
• form vibrator
• none of these
Ans : screed vibrator
39. The percentage of the aggregate of F.M. 2.6 to be combined with coarse aggregate of F.M. 6.8 for obtaining the aggregates of F.M. 5.4, is
• 30%
• 40%
• 50%
• 60%
Ans : 50%
40. The compaction of concrete, improves
• density
• strength
• durability
• all the above
Ans : all the above
41. The light weight aggregates are obtained from
• igneous rocks
• volcanic source
• metamorphic rocks
• sedimentary rocks
Ans : volcanic source
42. Slump test of concrete is a meausre ofits
• consistency
• tensile strength
• compressive strength
• impact value
Ans : consistency
43. High temperature
• increases the strength of concrete
• decreases the strength of concrete
• has no effect on the strength of concrete
• none of these
Ans : decreases the strength of concrete
44. Accuracy of 'fix' by two point problem, is
• bad
• good
• not reliable
• unique
Ans : not reliable
45. A bearing of a line is also known as
• magnetic bearing
• true bearing
• azimuth
• reduced bearing
Ans : true bearing
46. True meridians are generally preferred to magnetic meridians because
• these converge to a point
• these change due to change in time
• these remain constant
• None of these
Ans : these remain constant
47. The bearings of the lines AB and BC are 146° 30' and 68° 30'. The included angle ABC is
• 102°
• 78°
• 45°
• 85°
Ans : 102°
48. The slope correction for a length of 30 m along a gradient of 1 in 20, is
• 3.75 cm
• 0.375 cm
• 2.75 cm
• 0.275 cm
Ans : 3.75 cm
49. If the radius of a simple curve is R, the length of the chord for calculating offsets by the method of chords produced, should not exceed
• R/10
• R/15
• R/20
• R/25
Ans : R/20
50. The longitudinal section of the surface of bubble tube is
• straight
• circular
• parabolic
• elliptic
Ans : circular
