1. World environmental day is a)5th June b)5th April c)5th October d)5th December

Ans- a) 5th june


2. Standard BOD of water is taken for a)2 days b)3 days c)5 days d)10 days

Ans- 5 days


3. Which of the following is an air pollutant? A)dust b)smoke c)mist d)alcohols

Ans- a) dust


4. Which source of water ,among the following is not a sub-surface source a)spring b)well c)storage reservoir d)infiltration gallery

Ans- c) storage reservoir


5. Water are considered soft if the hardness is of the order of a)75 ppm b)150 ppm c)125 ppm d)300 ppm

Ans- a) 75ppm


6. The major photochemical oxidant is a)ozone b)hydrogen peroxide c)nitrogen oxides d)PAN

Ans- c) nitrogen oxides


7. Biomedical waste may be disposed of by a)incineration b)autoclaving c)land filling d)both b)&c)

Ans- a) incineration


8. A water having ph equal to 7 is a)acidic b)alkaline c)neutral d)none

Ans- c) neutral


9. The highest heating valve is of a)garbage b)rubbish c)hospital waste d)industrial waste

Ans- c) hospital waste


10. The suitable method for forecasting population fora young and rapidly developing city is ……a)arithmetic mean method b)geometric mean method c)comparative graphical method d)none

Ans- b) geometric mean method